Hybride werken
We hebben er inmiddels allemaal uitgebreid kennis mee gemaakt. Hybride werken is een werkstijl waarbij men het werken op kantoor combineert met deels thuiswerken. Staples biedt alle oplossingen voor het nieuwe werken en helpen u graag de ideale situatie te creeëren, zowel thuis als op kantoor.

Het nieuwe werken
Wie had een aantal jaar geleden kunnen denken dat thuiswerken zo snel ingeburgerd zou raken? De lange geschiedenis heeft ons geleerd dat thuis een plek is waarbij het gezin samenkomt. Het kantoor (de fabriek) daarentegen was de “enige” plek waar arbeid werd verricht voor een werkgever. Met de komst van het internet begonnen deze twee werelden voorzichtig aan in elkaars vaarwater te geraken. Nieuwe tech-ondernemingen creëerden “a new way of life”. Daarmee werd ook de gangbare kijk op werk en privé opgeschud en herzien. Men kon nu zowaar ook kantoorwerkzaamheden vanuit thuis uitvoeren middels de PC, verbonden met het internet. De wereldwijde pandemie heeft voor grote omvormingen gezorgd voor de manier van werken. Desondanks de nodige uitdagingen, hebben veel bedrijven het nieuwe werken omarmd. Als erkend specialist in (thuis)kantoorartikelen, heeft Staples zich verdiept in het hybride werken. Zo kunnen wij altijd advies op maat leveren, ongeacht in welke sector uw werkzaam bent. In onze brochure vindt u nog meer informatie over Staples en hybride werken. Graag helpen wij u, uw uitdagingen eenvoudig op te lossen.

Waarom is hybride werken “hot”?

Wat zeggen onderzoeken over hybride werken?
Een ruime meerderheid van de thuiswerkers heeft positieve ervaringen met thuiswerken tijdens de coronacrisis en meer dan de helft verwacht vaker te blijven thuiswerken als de crisis voorbij is. Dit blijkt onder andere uit de onderzoekpublicatie ‘Thuiswerken en de coronacrisis’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van september 2020. In dit artikel zullen meerdere bevindingen vanuit dit onderzoek terugkomen. Ook het kabinetsadvies is hier passend bij, deze luidt: “ga alleen naar uw werk als u uw werk niet thuis kunt doen” (bron: Rijksoverheid, september 2021). Alles wijst erop dat we als samenleving niet meer volledig teruggaan naar 100% fysieke aanwezigheid op de werkvloer. Thuiswerken is een blijvertje.
Hoe werknemers en werkgevers het thuiswerken de afgelopen tijd hebben ervaren en hoe zij denken over de toekomst van thuiswerken, laat verschillen zien. Toch is het merendeel, ruim 60%, enthousiast over mogelijkheden die werken vanuit huis met zich mee brengen. Te bedenken: vóór de coronacrisis werkte ongeveer 1 op de 3 werkenden wel eens thuis. Slechts 6% van hen deed dit al (bijna) volledig. Aan het begin van de coronacrisis werkte vervolgens circa 50% wel eens thuis, een groot deel van hen deed dit (bijna) volledig.
Een recenter onderzoekartikel van Rijksoverheid uit juli 2021 laat zien dat veel bedrijven werk hebben gemaakt van thuiswerken. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld, van 52% naar 94%. Tevens bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan, een stijging van 85% naar 96%.

Hybride werken in een uplift door de pandemie?
- 45% van de werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
- 41% wil dat voor thuiswerken.
- 40% wil medewerkers betere arbo-voorzieningen thuis bieden.
- 32% geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerkvergoedingen.
- 26% zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.
OV-reizigers gaan vrolijker onderweg
Al met al: juist omdat corona mogelijk nog voor onbepaalde tijd aan het rijtje griep-achtige-virussen toegevoegd kan worden, begint hybride werken zich los te weken van corona. Het is steeds meer een zaak op zichzelf om ook los van de coronamaatregelen onszelf in te gaan stellen op “best of both worlds”. Een interessante tweedeling is te zien bij de OV-reizigers. Zij verwachten de komende maanden (nog) vaker thuis te werken, meer dan autoreizigers.
Dit sluit prachtig aan op het zeer actuele rapport van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van 09-09-2021: “Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit”. Daarin is gebleken dat meer thuiswerken het grootste, én hoogstwaarschijnlijk blijvende, effect heeft op de mobiliteit van het werkverkeer. Het aantal verplaatsingen in de spits daalt, terwijl daarvoor in de plaats meer verplaatsingen ontstaan voor overige doeleinden. Zoals winkelen, visite en toeren. Maar deze autoritten zijn vooral buiten de spits, dat scheelt dus een hoop files.
Hybride werken: voordelen versus nadelen


Staples ontzorgt, ook bij u thuis
Thuiswerken lijkt vooralsnog een beperkt effect te hebben op de kantorenmarkt. Of uw werkplek zich nou thuis of op kantoor bevindt, ergonomisch werken blijft van belang. Dit vermindert niet alleen de kans op fysieke klachten, het verhoogt ook de productiviteit en helpt vermoeidheid tegen te gaan. Het assortiment van Staples beschikt over de juiste artikelen voor een goede werkhouding voor u en uw medewerkers.
De grootste veranderingen gaan zich naar verwachting voordoen in het gebruik van het kantoor. Met name het herinrichten van een kantoor zodat men weer veilig en verantwoord kan samenkomen. Denk aan meer overlegruimten met online tools, en minder permanent bezette werkplekken. Het nieuwe normaal zal meer de regel zijn dan de uitzondering, wij helpen u graag om hierop in te spelen.
Wat kunt u van Staples verwachten?
Staples heeft ook zelf het afgelopen anderhalf jaar niet stilgezeten. Door actief te luisteren naar onze klanten en de marktbewegingen
goed in de gaten te houden, bieden wij de totaaloplossing aan voor grote organisaties, MKB’ers en ook de zzp’ers. Wij zorgen ervoor dat
u en uw medewerkers verbonden en productief blijven.
Wij helpen u graag bij:
- Het faciliteren van de inrichting van werkplekken, in alle soorten en maten. Full service van A tot Z.
- Een betrouwbaar aanspreekpunt voor passend advies. Linksom of rechtsom, Staples ontzorgt.
- Het leveren van hygiëne- en veiligheidsartikelen, plus het ondersteunen bij de toepassing van maatregelen daaromtrent.
